News:

Hi!

Welcome to my DIY audio forum.

Cheers
Per-Anders Sjöström

Main Menu

Recent posts

#31
Phono RIAA amplifiers / Re: QSXM2 problem
Last post by peranders - January 17, 2021, 06:35:51 PM
Check that the SSR03 really regulates. Measure the voltage at pin 2 and 3 on the opamp. Those pins should have the same voltage with a millivolt or so.
#32
Phono RIAA amplifiers / Re: QSXM2 problem
Last post by zayance - January 17, 2021, 04:46:47 PM
QuoteMake sure that your incoming voltage is at least 20 V. Your sense inputs are both connected, tin blob on the solder side.

I'm using 15VAC Transformer, this one exhibits 17VAC wich give around 24VDC after Bridge, so.... edit: 22.5VDC To be precise at X2
Blobs are there yes.

Thanks
#33
Phono RIAA amplifiers / Re: QSXM2 problem
Last post by peranders - January 17, 2021, 04:39:37 PM
The SSR03 should be rock stable if you aren't in the current limitation mode. Make sure that your incoming voltage is at least 20 V. Your sense inputs are both connected, tin blob on the solder side.
#34
Phono RIAA amplifiers / Re: QSXM2 problem
Last post by zayance - January 17, 2021, 01:14:33 PM
Hi Again,

So, i'm only able to work on this one during week-ends, so i slowly just keep at it.

Plugged your SSR03 PSU, after this one working good without any load, meaning H1 / H2 lighted up,
output voltage within specs no prob (+/-15V).
But as soon as this one is hooked up to the QSXM2 (Both channels), H1 / H2 lights up for a sec and then lights go out, since there is around
1V voltage drop, from 15V to 13.5/14V on both rails.
Didn't want to post on the PSU section, since this one seems to work as is.
I tried to the PSU to only one channel, and the PSU behaves well, no voltage drop.

Anyway, hope you can find some time to shed some light on this. Even if the T51-54 section seem to be having different behavious then yours since your tests were with 550/560's and not 850/860... (might try to match BC550/560 in this section and see if it gets better values), the circuit seem to be doing fine, and so i wanted to hear if it was passing Audio etc.. but stumbled on this with the SSR03 + QSXM2 so...

Thanks for the help and clarifications,

T.
#35
Phono RIAA amplifiers / Re: QSXM2 problem
Last post by zayance - January 07, 2021, 10:36:58 PM
Hi Again,

Allright, fired the thing up, and  tested all points, for now with Lab PSU.
The build is a mix between SMD and TH., and using SSM for now for ease of troubleshooting, i'l try the BC847BS and 857BS tough for
comparing.
Here are the values, if you have some time? I have some values low and some higher because of BC's beeing CG, but not sure of the lower ones, and i could maybe better match some points, any suggestion is welcome.

Thanks for your help, and sorry to bring this back after all this time  :-)





#36
Phono RIAA amplifiers / Re: QSXM2 problem
Last post by peranders - January 04, 2021, 07:10:06 PM
Quote from: zayance on December 31, 2020, 10:56:08 AM
C52?  typo prob on the Schematic?. for MC
Yes, type but I can't change that, I'm afraid due to an old design.
#37
Phono RIAA amplifiers / Re: QSXM2 problem
Last post by zayance - December 31, 2020, 10:56:08 AM
Hi Per,

As you know i left this one aside for some weird probs concerning the build for years;
I'm taking my time and try to give it another chance.
I've desoldered everything on one channel, and kept preamp stuffed on LEFT Channel, stuffed with BC550/560 transistors (the circuit that wasn't quit working right).
The Right Channel is stuffed with SMD BS850/860 and all BC847/857BS.
This for giving me a comparison, because i suspected that my batch of BC550/560 might be causing some problems, so tought of comparing with smd ones, might be stupid, might be a good idea, will see.....
Anyway, still didn't powered and started the test according to your build, and didn't stuff the RIAA, going step by step for now.

I just wanted to clarify some infos on the build, because circuit description on your website and the infos provided on the Schematic confuses me a little, if you can just confirm these:

From Circuit description on your website:
R1 + R97 are the values that should match the MM pickup
R3 + R97 are the values for matching  MC Pickup

Info On Schematic:
R2 Resistor for MM pickup ?  (circuit description gives this one in addition to C2? as EMI filtering)
C1 for MM
C52?  typo prob on the Schematic?. for MC

Thanks for your help and clarifications...

Will ask questions or update on the old forum thread if this comes to an end haha.

Best,


T.
#38
Phono RIAA amplifiers / Re: QSXM2 - news and question
Last post by fantast - November 08, 2020, 11:40:35 AM
Hi,

I have tried with one pair of MAT's - and you are perfectly right. It is already very good and pleasent. No need to activate the second pair...
Much impoved S/N than my MM with the BCCs..
I feel, it will also work with LI MCs in the range of 0.2mV.

Best regards,
Claus
#39
Phono RIAA amplifiers / Re: QSXM2 - news and question
Last post by peranders - November 01, 2020, 01:21:40 PM
The easy way to replace the BC5xx transistors is to have the same total current and also the same voltage drop across the emitter transistors.If you want to change the DC currents then you should keep DC levels the same and correct any compensation capacities values, C7 for instanse.

Notice that one pair of MAT's will create a very good S/N ratio even for MC cartridges and added a pair lower the noice 3 dB which you probably won't hear.
#40
Phono RIAA amplifiers / QSXM2 - news and question
Last post by fantast - October 26, 2020, 08:01:49 PM
Hi PA,

still so happy with my MM phonopre.
My news is, that I made it a symmetric output, using the FUNK SSOM-03b.V2 modul.
It works perfect with your pre, can be directly attached and I can really recommend it (i.p. if the remaing part of the system is symmetric ..)

On the other hand I am still building a solely MC version of the QSXM2 with MAT02/03. I would like to use two pairs of MAT02/03.
Just now, I have only one pair connected with the emitter resistor R17/R16. (3.6k each).

If I would like to use two pairs, I will double the emitter resistor values (7.2k for R16/R17/R18/R19) but I will need to increse current through the transistors as well.

In "circuit descripion" you gave the advice to decrease R31 & R25 (R26 & R24) apropriately and to increase C7 (C8).

In "basis layout" the current is about 0.75mA. I think 1.5mA per MAT02/03 could be could? That would mean I will try to increase the current by a factor of 4 to drive two pairs of MAT02/03, having 1.5mA per MAT.

Is that linear? - Meaning - should I reduce R31&R25 by 4 and increase C7 by 4? Reducing the resistors by 4 should give 4 times more current? R*C (R31*C7) will remain equal.

Will it work - or do I need to tweek some other areas of the amp as well to make it work?

Kind regards,
Claus