Kemikalier

Gamla kemikalier

Nämnda kemikalier använde jag på slutet av 80-talet och första halvan av 90-talet. De var bland annat avsedda för att etsa kisel, göra IC-kretsar helt enkelt. De förbjöds senare eftersom de var ganska hälsofarliga. Det finns alternativa preparat idag men tyvärr jag ingen info om detta. Jag tar gärna emot ett mejl om detta.

Fotoresist

KTI Chemicals GmbH

KPR 0292074

Kodaks nummer CAT 1892074

Framkallare till fotoresisten

KTI Chemicals GmbH

KPR Photoresist Developer

1763572

Kodaks nummer CAT 1763572

Kodak 175 85 Järfälla, kontor finns i Göteborg

Natriumpersulfat till etsningen

Lämplig dosering är en del pulver till tre delar vatten

Skyddslack, Electrolube, se ELFA

Utrustning

Etsapparat

Ugn, cirka 60 grader max

UV-lampa, UV-låda

Vatten

Övriga tillbehör

Stålull, fabrikat Trollull, nummer 000. Denna stålull består till 100% av järn, ingen tvål finns med.

Viktigt

Etsmedlet fräter framförallt på bomull dock ej på hud. Frätskadorna är som man får av batterisyra. Skyddskläder rekommenderas. Framkallaren är baserad på thinner så god ventilation är ett krav.

Förberedelser

Kapa till kopparlaminatet cirka 1 cm större än vad kortet är, eftersom det blir kanter i fotoresisten. På dessa kanter kan man inte få något mönster.

Putsa kortet mycket noggrant, helst helt torrt med målarstålull, dvs ingen tvål finns med. Torka av kortet med luddfritt papper. Det är lättare att få en helt fetfri yta om man använder stålull utan tvål och kör helt torrt.

Belägg med fotoresist

Droppa på resisten. Skulle det uppstå områden som inte har täckt så ta med ett finger och smeta ut lacken. Om det kommer damm i lacken så gör man på samma sätt. Håll kortet på högkant så att lacken rinner av. Det är mycket viktigt att lackskiktet blir tunt. Är det snyggt gjort så får man ett skimrande mönster i lacken när den har torkat. Skiktet är då under en tusendels millimeter tjockt.

Torka lacken

Korten ställs på högkant i en ugn som är 40 till 60 grader varm. Torktid är vid 60 grader några minuter.

Belys resisten

Lägg på filmoriginalet, helst med emulsionssidan, ”silver- eller kolpulverskiktet” (film eller laserutskrift), mot fotoresisten. Det fungerar även med emulsionen uppåt men det kan bli sämre kantskärpa. Jag har hört rapporter om att använda vanligt vitt papper med gott resultat. UV-ljus går igenom papper också.

Lämplig tid får man prova ut men lacken är ganska okänslig om filmen är bra (svart). En till tre minuter är normala tider. För kort tid gör att alla lack försvinner vid framkallningen. Lacka om kortet om så skulle vara fallet. Om tiden är för lång och filmen är för dåligt så kan lacken inte lösas bort där det inte ska finnas någon koppar. Lacka om kortet om belysningen, exponeringen inte skulle bli bra.

Det går troligen att använda en vanlig halogenlampa men har dock inte provat. 500 W bygglampa skulle kunna vara lämplig.

Framkalla

Droppa på framkallaren på kortet. Kortet ska vätas först för att mjuka upp fotoresisten. Vänta en kort stund lägg därefter på lite mer framkallare och låt den rinna av kortet. Spola gärna med varmt vatten så dunstar framkallaren snabbare. Inspektera noga att all lack har löst upp och om så inte skulle vara fallet så droppa på lite mera framkallare och skölj av kortet.

Etsa

Kontrollera noga att fotoresisten är så bra som den kan vara. Om det skulle finnas några defekter så kan man skrapa bort lacken med en vass kniv. Borra ett hål i kortet, 1,5 mm är lagom om man använder sig av 0,22 kvadratskabel.

Sänk mer kortet i etsvätskan. Ganska snart så ser man om all lack är där de ska vara. Om det finns partier som etsvätskan inte kommer åt så tar man upp kortet igen och skapar bort lacken. Tänk på att skölja av kortet med vatten innan man skapar eftersom etsvätskan fräter både på verktyg och kläder. Ta upp kortet när det är färdigt. Låt det inte ligga i för länge eftersom det kan bli underetsat. Lacken är ytterst hård så det är liten risk att den lossnar av värme och av etsvätska. Byt etsvätska när etstiden är mer än en halvtimme.

Varför är det bra med en tråd i kortet? Jo, anordningen som följer med etsapparaten är inte så tillförlitlig (man tappar lätt korten) och man kan inte ta upp korten individuellt. Kabel är bra som snöre eftersom plasten tål etsvätskan och värmen.

Borra

Borra kortet. Kapa till det. Tänkt på att det är viktigt att jämna av kanterna med en fil eftersom man annars kan få in glasfibrer i fingrarna.

Ta bort resisten

Ta bort resisten med stålull. Använda gärna diskmedel eller tvål tillsammans med stålullen så blir resultatet bättre. Fördelen med att putsa kortet efter det att man har borrat är att graderna på borrhålen tas bort. Trollull, modell 000 är den bästa stålullen, mycket mjuk. Den finns i färgaffärer.

Lacka med skyddslack

Lacka vid behov kortet med skyddslack och torka i ugn om det ska gå fortare.

Resultat

Resisten var otroligt bra. Man kunde etsa 0,1 mm ledare utan problem och jag testade även att etsa ett rastererat foto. Synd att produkten har utgått men alternativ finns.