Digital-/analogomvandlare DAC-DELTA SIGMA.
Diagrammen nedan kommer från CS4328:s datablad. Mätvärdena kommer från Crystal's "Evaluation board". Min konstruktion har en snarlik uppbyggnad och prestanda ligger på samma nivå som experimentkortets. Det som framgår med stor tydlighet är att Crystal Semiconductor har 16-bitars prestanda som ligger i absolut förstaplats. Finns det någon krets som är bättre?
Genomgående drag är att kretsen är tyst och linjär. En stor anledning till dess fina värden är att CS4328 är en tvåchipslösning. Nedanstående grafer visar enastående prestanda. Tänk också på att trimning är helt överflödig. Den här topprestandan är möjlig att nå, även för hembyggare.
Frekvensgång
Figur 9: Frekvensgången inom 20 Hz- 20 kHz ligger inom 0,1 dB. Två sorters olika filter samverkar: ett digitalt och ett analogt.
Tomgångsbrus vid lång frånvaro av signal
Figur 10: Tomgångsbrus när man har digitalt noll som ingångssignal. Denna tystnad uppkommer efter det att ingångssignalen har varit noll en stund (efter 4096 samplingar).
Tomgångsbrus vid kort frånvaro av signal
Figur 11: Tomgångsbrus när man har digitalt noll som ingångssignal. Efter 4096 samplingar blir det ännu tystare.
Distorsion i förhållande till insignal
Figur 12: För nivåer under -10 dB ligger distorsionen under bruset.
Linjäritet i förhållande till insignal
Figur 13: För nivåer under -90 dB är linjäriteten svår att mäta på grund av bruset. Linjäriteten är snudd på teoretiskt perfekt. Det här är en av de stora fördelarna med delta-sigma omvandlare.
Impulssvar
Figur 14: Impulssvaret ska vara helt symmetriskt om de digitala (och analoga) filtren är faslinjära. Insignalen är en kort spik. Denna spik ska också bli en spik på den analoga utgången. Analoga filter (Till exempel CD-spelare Denon DCD-1500) kan aldrig få ett symmetriskt impulssvar. Äldre CD-spelare med bara analoga filter hade gräsligt fula impulssvar, sen lät de inte bra heller.....
Spektrumanalys på en mycket svag insignal
Figur 15: Denna graf visar en 1 kHz vid -90 dB av full utstyrning. Renheten i återgivningen är total.
En mycket svag insignal
Figur 16: Denna graf visar en 1 kHz vid -90 dB av full utstyrning. Renheten i återgivningen är total. Bilden är samma insignal som i figur 15 fast i tidsdomänen. Signalen ligger endast 6 dB över kvantiseringsbruset men ändå så är sinusformen på kurvan urskiljbar.
Monotonicitet
Figur 17: Denna graf visar en signal som ökar linjärt med tiden. Ett problem hos andra omvandlare är att den analoga utsignalen inte alltid ökar om den digitala insignalen gör det. Monotonicitet betyder att utsignalen ökar för varje insignalökning. Detta betyder mycket för ljudkvaliteten.
Spektrumanalys vid full utstyrning
Figur 18: Denna graf visar övertonshalten vid full utstyrning och infrekvens 1 kHz. Första övertonen ligger på runt -100 dB, motsvaras av 0,001% distorsion. Om de andra övertonerna räknas in så ligger distorsionen på cirka 0,002%.
Spektrumanalys vid -10 dB av full utstyrning
Figur 19: Denna graf visar övertonshalten vid -10 dB av full utstyrning och infrekvens 1 kHz. Första övertonen ligger på runt -110 dB, motsvaras av 0,001% distorsion. Första övertonen ligger 100 dB under grundtonen. De andra övertonerna ligger under brusnivån.
Dokumentet ändrat 2024-12-15.
|